Культурно-мистецька вітальня «Український світ»

Музей українських старожитностей бібліотеки №18 розпочав свою діяльність.

Пропонуємо вашій увазі короткий віртуальний перегляд виробів з глини, представлених у музеї бібліотеки.

Глиняний посуд є унікальним явищем на території сучасної України, принаймні в часовому значенні, оскільки використовується щонайменше дев’ять тисячоліть поспіль. Ним користуємося дотепер і, вочевидь, користуватимемося й надалі.

Процесу виготовлення керамічних виробів передувала заготівля глини, яку копали у місцях її залягання — глинищах. Привезену глину гончарі зсипали звичайно або на подвір`ї у спеціально відгороджене місце, або у кутку хати і залишали на певний час «дозрівати», перемішуючи час від часу лопатою та поливаючи водою. Потім глину збивали спеціальним молотом (довбнею або веслом), стругали стругом або дротом, щоб зробити її мілкою й вилучити домішки. Для одержання матеріалу необхідного кольору, вогнетривкості тощо майстри змішували різні сорти глин. Через один-два дні глину місили руками або ногами і формували у балабухи, кожен з яких був розрахований на виготовлення окремої посудини.

Після виготовлення виробу його ставили на спеціально влаштовані у хаті попід стелею дошки для підсихання. Потім його розписували та наносили емаль — поливу. Після цього посуд для міцності обпалювали у горні.

Найбільше гості сидять на кухні. Розповідають про проблеми, невдачі. Скаржаться і плачуть. Такі розмови насичують дім негативною енергетикою. Щоб її нейтралізувати й перетворити в позитив, на кухні має бути предмет із глини ручної роботи.

Головним видом посуду в культурі харчування українців кінця ХІХ – першої половини ХХ століття були  горщики.

Приготовані у глиняному посуді страви більш корисні для здоров’я, адже глина виводить шлаки з організму і лікує багато хвороб. Їжа також набуває особливого смаку і аромату.

У керамічному посуді можна готувати м’ясо, рибу, овочі і випікати кулінарні вироби без додавання жирів. Технологія проста і не вимагає спеціальних знань.

Кожного разу перед вживанням глиняний посуд потрібно наповнити холодною водою. За 10 хвилин (якраз підготуєте продукти) воду злити, у горщики закласти заготовки. Щільно закрити кришку, поставити у духовку та, поступово нагріваючи, готувати при температурі 225-250°С від 35 до 55 хвилин.  Структура глини така, що вона спочатку вбирає в себе вологу, а потім віддає її. Посуд уміє сам регулювати температуру і вологість. Причому робить це не гірше термоса.

Так, компот, залишений в глеку, залишиться прохолодним навіть на сонці, а чай або кава в глиняному чайнику будуть теплими протягом декількох годин.

Посуд з глини також ідеально підходить для зберігання продуктів. Саме тому він споконвіків був популярний в селах, коли ще не було холодильників. Молоко в глечику могло стояти і не киснути три-чотири доби, а варення і соління зберігалися в глиняних горщиках без кришок майже рік. Якщо засипати у горщини борошно – там не заводитимуться жучки.

Завдяки своїй формі глиняні макітри унікальні своєю універсальністю використання їх у побуті. Макітри різної місткості (від одного до сорока літрів) використовували для:

розминання;

розтирання продуктів;

тушкування страв;

подачі страв до столу.

приготування тіста;

тримання води та сирівцю;

квашення і соління городини та фруктів,

зберігання сипучих продуктів (борошна, солі, цукру, круп, зерна тощо), а також хліба, пирогів, повидла, варення, жирів (масла, смальцю) тощо;

для здійснення обрядів, зокрема весільних.

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

w

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: